Kvalitetsstyring på Herning HF & VUC
Skoleevalueringen omfatter den overordnede evaluering af kvalitet og resultater indenfor:
- Strategier og fokusområder
- En national elevtrivselsmåling (ETU)
- En undervisningsmiljøvurdering gennemføres hvert 3. år
- Medarbejdertrivselsmålinger gennemføres hvert 3. år, herunder APV
- Løfteevne
- Eksamensresultater
- Overgangsfrekvens til videregående uddannelser
- Lærernes arbejdstidsanvendelse.
Skolens løbende kvalitetsmål
Årets resultater i form af karakterer og løfteevne på hold og i fag opgøres via UVM’s database. Ledelsen bringer resultaterne til drøftelse i faggrupperne og til GRUS.
Karakterniveauerne og skolens løfteevne bringes årligt til drøftelse i bestyrelsen.
Frafald, gennemførselsprocenter
Det årlige nettofrafald opgøres hvert år på de enkelte årgange, og UVM opgør de årlige gennemførselsprocenter. Begge dele er en del af årsrapporten, der forelægges samarbejdsudvalget og bestyrelsen.
Overgang til videregående uddannelser
Overgangen til videregående uddannelser drøftes hvert år i ledelsen og bestyrelsen. Drøftelserne sker på baggrund af data fra UVM.
Se overbliksvisning for HF på Herning HF & VUC her.
Trivselsmålinger
Den årlige elevtrivselsmåling gennemføres med henblik på at forbedre elevernes læringsmiljø og trivsel på skolen. Der er især fokus på elevernes faglige og sociale trivsel, samt vurderingen af det samlede undervisningsmiljø. Undersøgelsen bliver fremlagt i elevrådet, HF-råd, samarbejdsudvalg og bestyrelsen.
Klassebenchmarkingrapporten følges op af en handlingsplan i den enkelte klasse. Klasseteamet tager initiativ til at udarbejde en handlingsplan sammen med klassen.
Trivselsmålingerne kan ses her:
Læs hovedrapporten fra xxxx her (snart på vej…).
Læs opfølgningen på elevtrivselsundersøgelsen fra 2023.
Medarbejdertrivselsundersøgelse
I henhold til bekendtgørelsen om arbejdsmiljø udarbejdes hvert tredje år en medarbejdertilfredshedsundersøgelse (Professionel Kapital) og en arbejdspladsmiljøvurdering (APV). Undersøgelsen tager temperaturen på skolens samlede arbejdsmiljø, og på den baggrund beskrives og vurderes evt. arbejdsmiljøproblemer.
Skolens arbejdsmiljøorgan udpeger og prioriterer løsninger på eventuelle arbejdsmiljøproblemer og udarbejder en handlingsplan for det videre arbejde, som præsenteres for og drøftes i samarbejdsudvalget og med medarbejdere.
HF
- Evalueringen af den enkelte elevs faglige standpunkt ved screeninger
- Løbende formative feedback-samtaler med den enkelte elev
HF-elevens kontaktperson gennemfører 1-2 elevsamtaler om året. Samtalerne omhandler den enkelte elevs faglige og sociale trivsel, der er med til at styrke den enkeltes engagement, fordybelse og udbytte af undervisningen. Udgangspunktet for samtalerne er den enkelte elevs oplevelse af egne konkrete udviklings- og problemfelter i forbindelse med arbejdet med fagligt stof, valg af læringsstrategi, lektielæsning og læringsmiljø i klassen.
Der foretages fagevalueringer i alle fag. Feedbacken til eleverne handler om elevens faglige niveau og gives individuelt. Feedbacken kan være enten skriftlig eller mundtlig.
AVU
- Hver AVU-kursist evalueres ved afslutning af de enkelte moduler ved enten faglig dokumentation eller prøveafholdelse, skriftlig og/eller mundtlig.
- Den enkelte kursist evalueres formativt gennem faglærerens løbende tilbagemeldinger. Evalueringen danner grundlag for rådgivning af den enkelte.
- Undervisningen evalueres for AVU formativt gennem løbende evalueringer.
I henhold til bekendtgørelsen for AVU gælder:
- § 16: Den løbende evaluering skal sikre, at den enkelte kursist får et klart billede af egne styrker og svagheder med hensyn til fremskridt og progression inden for faglige og læringsmæssige kompetencer og skal give grundlag for at justere undervisningen.
- Stk. 2: Resultatet af evalueringen danner grundlag for rådgivning af den enkelte kursist med hensyn til faglig udvikling og arbejdsmetoder, jf. § 4, stk. 2.
- Stk. 3: Den faglige rådgivning målrettes og koordineres med vejledningen til gennemførelse af uddannelsen, jf. reglerne herom.
- § 17. Undervisningen skal løbende evalueres for at sikre, at planlægningen og gennemførelsen af undervisningen lever op til fagets mål og uddannelsens formål. Resultatet af evalueringen drøftes med kursisterne og anvendes til at justere undervisningens progression og tilrettelæggelse i forhold til kursisternes faglige formåen.
Undervisninsgevalueringen omfatter evalueringen af undervisningen i de enkelte fag.
Undervisningsevalueringen sikrer, at eleverne løbende inddrages i evalueringen af undervisningen, og at den enkelte lærer/lærerteamet kontinuerligt får feedback på undervisningens tilrettelæggelse og indhold med henblik på pædagogisk og didaktisk refleksion med henblik på at fremme elevernes læring.
Der foretages en undervisningsevaluering i form af et spørgeskema i alle fag på 2-årig HF, 3-årig HF og HF-enkeltfag.
Resultatet af evalueringen drøftes i klassen/på holdet: Her drages dels konklusioner på evalueringen, og dels aftales det, hvordan der følges op på evalueringen. Skolens ledelse anvender resultaterne af de gennemførte evalueringer i skolens arbejde med at forbedre elevernes faglige udbytte af undervisningen og deres trivsel.
Kursisterne/eleverne er altid inddraget i forbindelse med konklusioner på undervisningsevalueringer. Ledelsen er repræsenteret ved elevrådsmøderne, hvor generelle problemfelter løbende drøftes.
Bestyrelsen fastlægger institutionens målsætning og strategi for uddannelserne og tilknyttede aktiviteter på kort og langt sigt og har derfor på en række områder ansvaret for uddannelsernes kvalitet. Bestyrelsen drøfter løbende en række af de opnåede resultater og sikrer den fornødne opfølgning.
Ledelsen samler løbende op på indsatsområderne, og rektor udarbejder årligt en status. Status forelægges samarbejdsudvalget og bestyrelsen.
Rektor har det overordnede ansvar for det faglige og pædagogiske arbejde og er i det daglige arbejde den kvalitetsansvarlige. I relation til det pædagogiske kvalitetsarbejde er opgaverne uddelegeret til uddannelsescheferne.
Klasselederne har ansvaret for opfølgning på den enkelte klasses læring og trivsel og sikrer, at studieplanen løbende bliver justeret og opdateret.
Den enkelte lærer/lærerteamet er nøglepersoner i kvalitetsarbejdet. Det gælder både i forhold til den enkelte elev, undervisningen i faget, tværfaglige forløb og opfyldelsen af studieplan og studiekompetencemål.
De forskellige evalueringsresultater drøftes i relevante fora som elevråd, faggrupper, lærerteams, arbejdsmiljøudvalg, samarbejdsudvalg, pædagogisk udvalg mv.
For løbende at sikre kvaliteten i skolens ydelser skal der være plads til mindre interne evalueringer, hvis der opstår behov herfor.
- Kursusstart og eksamensafvikling evalueres hvert år på pædagogiske rådsmøder.
- Skoleårets pædagogiske indsatsområder evalueres hvert år på pædagogisk rådsmøde i foråret.
Alle medarbejdere er en del af det fælles hold, som arbejder kontinuerligt med faglig kvalitetssikring gennem løbende evalueringer og refleksioner over egen praksis med henblik på løbende udvikling af skolens kerneopgave.
I henhold til § 71 i loven om gymnasiale uddannelser fastlægger institutionens leder et system til kvalitetsudvikling og resultatvurdering i forbindelse med uddannelserne og undervisningen.
Af bekendtgørelse om gymnasiale uddannelser kapitel 10 §§ 59-63 fremgår, at skolen anvender systematisk kvalitetsudvikling og resultatvurdering med henblik på, at institutionen sætter egne mål for og udvikler kvaliteten i sine gymnasiale uddannelser og enkeltfag og opnår resultater i uddannelserne og enkeltfagene i overensstemmelse med de nationale uddannelses- og institutionspolitiske mål, jf. § 1, stk. 4, i lov om institutioner for almen gymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse og § 1, stk. 3, i lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse.
§ 60. Kvalitetssystemet skal indeholde en procedure for en årlig selvevaluering og den løbende kvalitetsudvikling og resultatvurdering.
Stk. 2. Institutionens kvalitetssystem skal fastlægge en procedure for inddragelse af elever/kursister og lærere og skal omfatte selvevaluering, kvalitetsudvikling og resultatvurdering i forhold til elevernes/kursisternes faglige niveau, trivsel samt overgang til videregående uddannelse.
§ 61. Institutionen beslutter, hvordan dens evalueringsstrategi, jf. § 19, og evaluering af særlige faglige og pædagogiske indsatsområder indgår i skolens kvalitetssystem.
§ 62. På grundlag af selvevalueringen udarbejder institutionen årligt en skriftlig opfølgningsplan.
Stk. 2. Institutionens opfølgningsplan skal indeholde oplysninger om ændringsbehov, løsningsforslag og operationelle kvalitetsmål. Det skal tillige fremgå af opfølgningsplanen, hvilke handlinger institutionen iværksætter som led i opfølgningen samt en plan for, hvordan handlingerne iværksættes og evalueres.
Stk. 3. Institutionens bestyrelse drøfter på et møde den gennemførte selvevaluering og lederens forslag til opfølgningsplan. Institutionen offentliggør efterfølgende selvevalueringen og opfølgningsplanen på institutionens hjemmeside.
Stk. 4. De seneste tre års opfølgningsplaner skal være tilgængelige på institutionens hjemmeside.
§ 63. Som led i institutionens selvevaluering gennemfører institutionen årligt en måling af elevernes trivsel.
Stk. 5. Institutionen offentliggør resultaterne af målingen på sin hjemmeside uden oplysninger, som kan henføres til enkeltindivider.
KVALITETSRAPPORTER (opdateres…) for 3 år
Kvalitetsrapport for skoleåret 2021-2022
Kvalitetsrapport for skoleåret 2022-2023
Kvalitetsrapport for skoleåret 2023-2024
Bilag til kvalitetsrapport for skoleåret 2023-2024: HF-eksamensresultater 2023
Herning HF & VUC anvender et kvalitetssikringssystem, der skal sikre gode resultater og en fortsat stærk skoleudvikling. Der anvendes en kombination af big data: Eksamener og prøver, løfteevne, gennemførsel, national trivselsmåling, overgangsfrekvens m.m. og small data: Observationer, feedback, samtaler, interviews m.m.
Udgangspunktet for kvalitetssikringssystemet er gældende lovgivning på området samt skolens egen strategi, mål og handlingsplaner.
Det er skolens overordnede mål, at:
- den enkelte elev/kursist skal blive så dygtig som mulig
- alle elever/kursister skal udfordres, uanset social baggrund
- eleverne/kursisterne skal trives på skolen.
Over en årrække er der på Herning HF & VUC opbygget en evalueringskultur gennem individuelle elevvurderinger, evaluering af undervisningen, elevtrivselsundersøgelser, medarbejdertrivselsundersøgelser og en række evalueringer af de indsatsområder, der knytter sig til skolens strategiplan. Skolen har primært fokus på formative evalueringer og arbejder kontinuerligt med at sikre forbedringer i en løbende udviklingsproces. Den summative evaluering vedrører eksamensresultater, overgangsfrekvens, gennemførselskvotient, medarbejdertrivsel- og elevtrivselsmålinger.
Skolens valgte indsatsområder og udviklingsområder for det/de kommende skoleår danner baggrund for skolens overordnede kompetenceudviklingsplan. På baggrund heraf konkretiseres hvilke kompetencer, skolen prioriterer at udvikle via interne og eksterne efteruddannelsesmuligheder inden for den økonomiske budgetmæssige ramme.
Medarbejdernes kompetenceudviklingsønsker og behov drøftes primært i forbindelse med medarbejderudviklingssamtalen. Kompetenceplanen tilrettelægges på en sådan måde, at den kan ændres i løbet af året, hvis behovene ændrer sig.
Evalueringen af kompetenceudviklingen indgår som en del af kvalitetsudviklingen på skolen.
Herning HF & VUC
Sker der uregelmæssigheder, brud på lovgivningen, kritiske forhold m.m., kan medarbejderne hos Herning HF & VUC benytte whisteblowerordningen.
Som et supplement til de almene muligheder – som f.eks. at gå direkte til ledelsen, en arbejdsmiljørepræsentant eller en tillidsrepræsentant – kan du som medarbejder anonymt henvende dig via whistleblowerordningen. Du skal derfor ikke holde dig tilbage med at videregive indsigt eller viden. Føler du dig mest tryg ved en anonym henvendelse, kan du bruge whistleblowerordningen.
Siden etableringen af whistleblowerordningen har der til udgangen af kalenderåret 2024 ikke været indberetninger.