Marina (16 år) og Mikkel (16 år) er begge i gang med 1. år på HF. Vi har sat dem i stævne til en snak om livet på Herning HF, hvordan det er at starte direkte efter 9. klasse og hvordan fremtiden ser ud efter HF.

Fedt at kunne starte efter 9. klasse
Både Marina og Mikkel er startet på HF direkte efter 9. klasse, og det har ingen af dem fortrudt. Mikkel var, inden han startede, en smule i tvivl om hvor svært det ville være, men det har vist sig, at det faglige niveau passer fint, når man kommer direkte fra folkeskolen.

”Jeg kan godt mærke niveauet stiger og stiger, men det er ikke svært at følge med”, fortæller Mikkel og fortsætter: ”Jeg havde forestillet mig jeg ville komme ind og blive bombaderet med afleveringer og lektier fra første dag, men sådan har det ikke været”.

Vi kommer ikke sovende til det
Marina og Mikkel er enige om, at selvom der er der nok at se til, kan de sagtens  følge med.

”Vi har haft rigtig mange afleveringer, og man skal ikke vælge HF for at slippe for dem”, forklarer Mikkel og bliver suppleret af Marina: ”Nogle uger er der rigtig mange afleveringer, men lærerne er gode til at lytte til os og koordinere afleveringer, så det er ikke uoverskueligt”.

Et godt socialt liv
Eleverne på HF er forskellige, både aldersmæssigt og erfaringsmæssigt. Næsten halvdelen af eleverne kommer direkte fra folkeskolen eller efterskolen. Andre har været ude af skolen et år eller mere, arbejdet, været på udviklingsrejse eller kommer fra en anden ungdomsuddannelse. De vidt forskellige baggrunde er dog ikke noget Marina og Mikkel mærker i hverdagen.

”Jeg har det rigtig godt i min klasse – det har vi alle. Den ældste i klassen er 22 år, så forskellen er ikke så stor”, fortæller Marina. I Mikkels klasse er aldersforskellen lidt større: ”jeg er 16 år og den ældste er 26 år, men man kan ikke mærke det. Min første tanke var, at jeg er 10 år bagud, men vi laver de samme opgaver på det samme niveau, og der er mega god kemi imellem os”.

Klogere på fremtiden
I løbet af de to år på HF bliver eleverne udfordret på deres karrierevalg – både hvis de ved præcist, hvad de vil eller er uafklaret i forhold til fremtiden. Der er flere praktik- og projektperioder (POP), hvor de får kendskab til uddannelser, de måske slet ikke vidste eksisterede. Her møder eleverne studerende fra forskellige videregående uddannelser og kommer i studiepraktik.

Det var netop i forbindelse med en praktik- og projektperiode, at Mikkel blev helt sikker på hvordan fremtiden skal se ud.

”Jeg vil gerne være kostvejleder og personlig træner. Efter et besøg på Institut for Idræt i Århus har HF virkelig guidet mig i den retning, det synes jeg er meget fedt,” fortæller Mikkel og fortsætter: ”Jeg har endnu ikke valgt en HF-fagpakke, men jeg har kigget på HF Human & Science, hvor man har meget med mennesker at gøre”.

Marina har også planen for fremtiden klar: ”Jeg vil gerne læse til revisor på universitetet, og derfor har jeg valgt HF Uni, hvor jeg skal have Matematik B og Engelsk A”.