Onsdag den 15. november fik FVU-fuldtidsholdene besøg af Jameel Meshaima, der skulle fortælle om sit liv i Danmark – især det mærkelige sprog og kampen for at blive dansk og omfavne sit nye land.

Jameel kom til Danmark fra Bahrain for 22 år siden sammen med sin danske kone og deres børn. Det betød, at Jameel måtte opgive sit job som it-supporter for IBM i hele Golfområdet.

I Danmark oplevede han, at det, han kunne, ikke kunne bruges til noget, fordi han ikke kunne dansk. Han måtte han starte helt fra bunden med at lære sproget og finde et arbejde. Det blev et fabriksarbejde i træindustrien. Han så det som en mulighed for at møde danske kolleger og lære at tale dansk. Da han var blevet bedre til dansk, blev dette arbejde skiftet ud med et job som it-medarbejder på Nørre Nissum Seminarium og HF. I dag arbejder han som It-supporter på VIA University College i Holstebro.

Derhjemme talte familien dansk, arabisk og engelsk. De måtte imidlertid erkende, at det blev for svært i hverdagen. Der var travlt med job, uddannelse og børn. Derfor besluttede Jameel og hans kone sig for kun at tale dansk i deres hverdag. Det har haft den omkostning, at hans børn ikke længere taler arabisk.

Jameel fortalte levende, humoristisk og meget personligt om sine oplevelser med at komme til Danmark. Et er at lære sproget og forstå ordene, der bliver sagt – et andet er at forstå alle talemåderne. Han gav også gode råd til kursisterne om, hvad de selv kan gøre for at blive bedre til dansk.
Til slut var der plads til spørgsmål og diskussion med kursisterne. Flere gav Jameel ret i, at arbejde er en god måde at lære dansk på – hvis der er danske kolleger. Ikke alle har et arbejde, hvor der er mulighed for at tale dansk. Andre synes, det var ærgerligt, at børnene ikke kan tale deres fars modersmål. Hvordan kan de så tale med bedsteforældrene?

Det var et godt foredrag med en god snak efterfølgende.