Andreas (19 år) er i gang med 2. år på HF. Vi har sat ham i stævne til en snak om livet på Herning HF, hvordan det var at starte direkte efter 9. klasse, og hvordan fremtiden ser ud efter HF.

Start direkte efter 9. klasse
Andreas er en del af den første årgang, der har haft mulighed for at starte på HF direkte efter 9. klasse.

”Jeg kom direkte fra 9. klasse og var motiveret lige fra starten. Aldersforskellen mærker man ikke. HF modner en både fagligt og personligt.”

Man lærer hele verden at kende
Eleverne på det 2-årige HF er forskellige, både aldersmæssigt og erfaringsmæssigt. Det er noget, Andreas fremhæver som en stor fordel.

”Jeg sætter kæmpe pris på, vi er så forskellige, og det er rimelig fedt, at man lærer hele verden at kende på ens skole. Der er så mange forskellige typer, og der er plads til at være sig selv. Man kan komme lige præcis som man er.”

Jeg er blevet udfordret på mine valg
Da Andreas startede på HF, havde han en klar idé om, hvilken vej han skulle gå. Det har praktik- og projektperioderne (POP) dog ændret en del på.

”Jeg troede egentlig, jeg vidste, hvad jeg ville, men POP-forløbene har udfordret mig på mit valg. Man møder forskellige videregående uddannelser og får mulighed for at blive klogere på, om man har truffet det rigtige valg, og man bliver præsenteret for uddannelser, man ikke rigtig kendte til på forhånd. Det har været med til at modne mig i mit karrierevalg. Jeg var ret målrettet omkring at blive salgsassistent, men nu ved jeg, at jeg skal være noget med mennesker.”

Feedback og evaluering giver en personlig udvikling
På HF er årskaraktererne erstattet af feedback og evaluering, og ifølge Andreas er det med til at gøre ham stærkere bogligt.

”Kommentarerne hjælper meget bedre end karakterer. Man får at vide, hvad man kan gøre for at blive endnu bedre, og det giver en mere personlig udvikling, end hvis man bare havde fået en karakter.”

At man ikke får årskarakterer på HF har ifølge Andreas også den betydning, at man er nødt til at følge med i alle fag.

”Det er vigtigt at pointere, at man ikke kommer sovende til en HF-eksamen. Man kan ikke bare sætte sig på bagerste række og tænke, det nok skal gå.”

Dørene til fremtiden er åbne
Selvom Andreas endnu ikke helt ved, hvilken uddannelse han gerne vil tage efter HF, er han dog ret sikker på, hvordan det første år efter HF skal se ud.

”Jeg skal ud og have noget uddannelsesrelateret erhvervserfaring, som jeg kan bruge senere hen. Det kan måske være som tilkaldevikar på en skole, hvor jeg kan få prøvet det af, jeg har lært og blive klogere på, hvilken vej jeg skal gå. Jeg vil også gerne ud at rejse. Efter mit sabbatår overvejer jeg at tage HF Plus, så jeg også har mulighed for at læse på universitetet.”

Hvorfor skal man søge ind på Herning HF?
Når man spørger Andreas, hvorfor andre skal søge ind på HF, er svaret klart. ”Man skal vælge HF, fordi det er en fed almen ungdomsuddannelse som samtidig har et godt fællesskab og et godt klassesammenhold.”